Production Tip (03) – Synthesis

Fotolia_11875350_XS

Niveau: Gevorderden

Terwijl er tal oscillator golven beschikbaar zijn is alleen kennis van de volgende zes types vereist:
De sinusoïde, de blokgolf, de niet sinusvormige golfvorm, de zaagtandgolf, de driehoek golf en het geruisgeluidsgolf.

Ik heb dit helemaal zelf geschreven, na het bestuderen van verschillende blogs, boeken, tijdschriften en experimenteren met synths. Ik wil er nu drie met jullie delen en behandelen.
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben, enjoy !
(Als je vragen hebt, weet je me te vinden)
—————————————————————-
Sinusoïde ( The sine wave )
Gebruik: Voor het creëren van sub-bassen, fluitende klankkleuren ( Timbre ) of voor het samen mixen van andere waveforms voor dat extra body.

Dit is de simpelste geluidsgolf en is gebaseerd op de wiskundige sinus functie. De sinusoïde golf bevat alleen informatie over fundamentele frequentie en niet over harmonieën. Dit houdt in dat de sinusoïde niet geschikt is voor exclusief gebruik in een subtractieve zin, want als de fundamentele geluid verwijderd wordt, wordt er geen geluid geproduceerd wordt.

Link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Golfvorm
—————————————————————-De blokgolf ( The square wave )
Gebruik: Geschikt voor het emuleren van blaasinstrumenten, toe te voegen voor breedte aan snaren en pads, of voor het maken van diepe en brede basgeluiden.

De blokgolf is de eenvoudigste golfvorm voor een elektrische schakeling te genereren, omdat er slechts twee toestanden: Hoog ( High ) & Laag ( Low ) zijn. Deze golf produceert alleen oneven harmonische geluiden wat resulteert in een zachte en holle klank.

Link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blokgolf
—————————————————————-
De niet sinusvormige golfvorm ( The pulse wave )
Gebruik: Het creëren van strijkers geluiden ( Strings ), evenals rijke lead synths.

De niet sinusvormige golfvorm is vergelijkbaar met een blokgolf, maar er is een verschil tussen de twee namelijk: De niet sinusvormige golfvorm kan de breedte van de hoge en lage toestanden aan passen, waardoor de harmonische inhoud van het geluid kan variëren. Het voordeel hiervan is dat reducties in de breedte je de mogelijkheid geven dunne klankkleuren te produceren samen met de brede holle klanken gecreëerd door een blokgolf.
Link: http://codehop.com/pulse-wave-and-pwm/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *